Návrh Jana Kováříka a Jana Proksy z roku 2014 se má nyní realizovat

Pomníky kolem nás (?): Pomník Marii Terezii vyvolává vzrušení

V sobotu 13. května, když uplyne přesně 300 let od zrození jediné královny na českém trůnu, císařovny Marie Terezie, chce primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se starostou Ondřejem Kolářem (TOP 09) poklepat na základní kámen budoucího pomníku.

Půjde zatím jen o základ.

„Samotná socha bude realizována následně,“ sdělil Právu mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. Pomník má stát v novém parku na Prašném mostě, pojmenovaném po štábním kapitánovi Václavu Morávkovi, který zde 21. března 1942 zahynul při přestřelce.
Iniciativa badatelů, v jejímž čele stál ředitel Nakladatelství Academia Jiří Padevět, žádala Prahu 6, aby v novém Morávkově parku vznikl pomník „třem králům“ – nejen Morávkovi, ale i Josefu Balabánovi a Josefu Mašínovi.
„Události protektorátu a druhého odboje dosud ovlivňují naši současnost, i proto jsme přesvědčeni, že na Prašný most patří socha největších hrdinů protinacistického odboje,“ napsal v petici Jiří Padevět, ředitel nakladatelství Academia a badatel. Umístění Marie Terezie na Prašný most označil za zcela ahistorické.

„Pokud by její pomník stál jinde, rád k němu přijdu položit kytičku,“ reagoval Padevět na otázku Práva.
Kolář na petici odpověděl připomínkou pomníku Morávkovi, odhaleného v roce 2015 u podchodů, které vznikly při stavbě tunelů Blanka. Generály Mašína a Balabána podle starosty připomínají pamětní desky v Liboci a v dejvické Studentské ulici. Morávek, Mašín i Balabán jsou do roku 2012 čestnými občany Prahy 6 in memoriam.
„Z výše uvedeného je patrné, že další pomník těmto hrdinům v prostoru je zbytný,“ napsal Kolář. Zdůraznil, že pomník Marii Terezii by stál u barokního opevnění Pražského hradu, které vzniklo za její vlády.
Na pomník habsburské císařovně vypsala Praha 6 soutěž za Kolářovy předchůdkyně Marie Kousalíkové (ANO). Porota v čele s Vítem Vlnasem z Národní galerie neudělila první cenu. Nejvýše byl ohodnocen návrh Jana Kováříka a Jana Proksy – odnesli si cenu 30 tisíc korun. Horní partie sochy upomíná podle hodnocení na starý Egypt a zcela jiné historické konotace. Podle závěrů poroty grémium starostky Kousalíkové v březnu 2014 nedoporučilo realizovat žádný z návrhů.


„Tři krále“ by v novém parku viděl raději než Marii Terezii náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

„Nejde o problém Habsburků. Podle mě už není třeba takové sochy v parku. Bylo by lepší dát prostor novému kvalitnímu umění, ne pouze něčemu, co jednoúčelově odkazuje na vzdálenou historii. Obzvlášť v kontextu památníku ‚třem králům‘,“ reagoval Dolínek na dotaz Práva.
Snahy resuscitovat některé habsburské pomníky se množí. Příkladem může být úsilí některých katolických kruhů o znovuvztyčení Mariánského sloupu, povaleného na Mariánském náměstí před 99 lety, nebo o reinstalaci pomníku maršála Radeckého na Malostranském náměstí.

Zdroj: Právo

Foto: Vizualizace Praha 6

 

Váš komentář ( 1 )

  1. / OdpovědětFrantišek Cinger
    To nemá chybu. Kdyby to vymyslel Jára Cimrman, mělo by to aspoň vtip. Takže na náměstí pojmenovaném po hrdinovi Morávkovi bude stát pomník Marie Terezie. Dva z "králů" připomínají podle starosty Prahy 6 pamětní desky v Liboci a v dejvické Studentské ulici. „Z výše uvedeného je patrné, že další pomník těmto hrdinům v prostoru je zbytný,“ napsal starosta! Je zřejmé, koho si více váží - vážíme. U nás je možné opravdu všechno. Další pomník těmto hrdinům je zbytný... Nebojovali za svobodu Československa a proti nacistům, aby měli pomníky. Je to ale projev naší úcty k lidem, k nimž bychom se měli hlásit. A nejen čestným občanstvím in memoriam. Pravda, stavební aktivity tereziánské doby jsou chloubou Pražského hradu. Ale k čemu se tedy chceme hlásit? K baroknímu opevnění?

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna