K muzejní noci i noci kostelů zvou i Roztoky a Nebušice

Unikátní kulturní akce muzejní noc a noc kostelů, vyhlášená o tomto víkendu, zve mj. i do Středočeského muzea v Roztokách a do kostela sv. Cyrila a Metoděje v Nebušicích

 

V působivém prostředí zámeckého parku Středočeského muzea v Roztokách u Prahy vystavuje téměř třicítka umělců svá sochařská díla a instalace vytvořené z keramiky a porcelánu na výstavě 24. Letní keramická plastika.

Jde především o aktuální práce, v některých případech přímo určené pro tuto akci. Se známými osobnostmi keramické sochařské tvorby se na výstavě potkávají umělci z jiných oblastí vizuálního umění, pro které je keramický materiál ojedinělou příležitostí rozvinout vlastní etablovanou tvorbu, a také jejich mladí nadějní kolegové, nedávní absolventi vysokých škol. S českými autory se prezentují originálně smýšlející autoři z Japonska, Německa a Slovenska.

Výtvarníky k účasti na LKP vyzývají a následně jejich díla instalují kurátoři Petr Lada a Milan Hlaveš tak, aby prostupovaly atmosférou exteriéru muzea. Členitý prostor, kde se rozsáhlé volné plochy střídající s komorními zákoutími, nabízí zajímavé a mnohdy i překvapivé způsoby umístění uměleckých objektů.

Během muzejní noci, která se koná v den vernisáže LKP, se pokusíme vytvořit společné sochařské dílo. Při jeho tvorbě je možné se inspirovat komentovanou prohlídkou s kurátorem výstavy Milanem Hlavešem, kdy sochy budete moci vnímat zrakem, sluchem i hmatem.
Vhodné pro všechny.

 

LETNÍ KERAMICKÁ PLASTIKA, MUZEJNÍ NOC, KONCERTY

Kdy: 10. 6. 2017

Kde: AKCE V MUZEU

  1. LETNÍ KERAMICKÁ PLASTIKA
    (10. 6. – 31. 10. 2017 )
    MUZEJNÍ NOC 10. 6. 18 – 22h

 

SVÁTKY HUDBY S VÁCLAVEM HUDEČKEM

  1. 6. 2017 od 17 hodin

ↈ       ↈ       ↈ       

 

Program Noci kostelů 9. června v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze-Nebušicích

 

17:00 18:30 Odpoledne pro děti a rodiče
Kdo byl sv. Norbert a proč je u nás v kostele jeho socha? Co je to paškál? Jaká jsou období liturgického roku a proč kněz obléká různé barvy ornátu? Pojďme společně hledat odpovědi nejen na tyto otázky v našem kostele a jeho okolí.  »»»
»»» Moje Noc
18:30 19:15 Koncert – Pěvecké sdružení pražských učitelek
průřez repertoárem – klasická hudba, úpravy lidových písní, duchovní hudba (A. Dvořák, B. Smetana, L. Janáček, W. Boyce, V. Petrov, lidové písně a tradicionály) Dirigent: Ivan Zelenka Sólový soprán: Alice Šourková, Marie Johnson »»»
»»» Moje Noc
19:30 20:15 Noc v kostele – recitál
varhany: L. Nováková, zpěv: M. Podéšťová  »»»
»»» Moje Noc
20:30 21:30 Večer nejen s Johannem Sebastianem Bachem – koncert
Účinkují: Zuzana Hirschová – mezzosoprán, David Prosek – hoboj, Lydie Härtelová – harfa  »»»
»»» Moje Noc
21:30 22:30 Dveře kostela dokořán
prostor kostela bude otevřený – možnost prohlídky, setkání s místním farářem P. Jakubem Berkou OPraem, prostor ke ztišení, modlitbě, osobním prosbám »»»
»»» Moje Noc

 

INFORMACE O KOSTELE:

 

Římskokatolický kostel sv. Cyrila a Metoděje byl postaven v letech 1885 až 1886. Jednolodní kostel v novorománském stylu byl vybaven soudobým vnitřním zařízením. Hlavní vchod do kostela je z jižní strany, západní straně vévodí věž o čtvercovém půdorysu se dvěma zvony. Hlavní oltář zdobí sousoší patronů tohoto kostela, u oltáře Panny Marie strojí křtitelnice z červeného mramoru. Varhany zhotovil v roce 1886 pražský varhanář Karel Schiffner. U kostela se nachází fara.

Více: https://www.nockostelu.cz/?pg=kost2188

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna