Lidé, kteří přijeli uctít památku obětí nacismu, u památníku lidických dětí

Jak bychom obstáli za nacismu my? Lidice vzpomněly 75 let od vyhlazení

Od vyhlazení Lidic v roce 1942 uplynulo právě 75 let. Na sobotní pietní akt dorazily v prosluněné sobotě stovky těch, kteří se přišli poklonit památce obětí nacistické zvůle.
Někteří z nich se přitom podivovali, že přes hojnou účast zahraničních velvyslanců zastoupili Senát i Sněmovnu jen místopředsedové těchto komor, vláda poslala ministra kultury, Hrad jen úředníka, i když prezident Miloš Zeman tu byl před dvěma týdny.
Hlavní projev v Lidicích patřil místopředsedkyni Senátu Miluši Horské (bezp.), sklidila za něj bouřlivý potlesk. Podle ní si všude kladou otázku, jak by obstáli v situacích, jimž čelili jejich předci.

„V době války to byly dotazy, na jejichž zodpovězení se lámaly charaktery a osudy lidí,“ uvedla Horská.
Druhá světová válka si nevybírala, zda její oběť aktivně bojuje, nebo ne. Vyhlazení středočeské obce z mapy a popravu všech mužů označila za snahu vytvořit „exemplární příklad, že okupanti jsou vždy v právu a mohou dělat, co se jim zachce“. Nacisté tak reagovali na ztrátu jednoho z předních mužů třetí říše po útoku v Praze. Horská nechce, aby se v souvislosti se smrtí zastupujícího protektora Reinharda Heydricha, po němž nacisté vypálili Lidice, mluvilo o atentátu.

DIKTATURA A MLADÍ

„Byl to útok, hrdinský útok. Zdařil se, napomohl k ukončení války, i když msta byla nedozírná. Především zde v Lidicích,“ uvedla místopředsedkyně Senátu. Horská také citovala židovského italského spisovatele Alberta Moraviu.

„Prohlásil, že diktatura je státní forma, v níž se všichni bojí jednoho a jeden všech.“ Podle Horské to mnohé vystihuje, přičemž je třeba stát k vlastní historii čelem a učit ji mladou generaci. Příští rok se i s ní hodlá věnovat v Senátu připomínce 80. výročí mnichovské zrady.
Povzbudit zájem mladých je důležité i podle předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodičky. „Lidice odhalily děsivou podstatu nacismu,“ řekl Vodička.
Biskup Tomáš Holub se na místě modlil za oběti a prosil i za ty, kdo nyní „trpí pod lidskou nenávistí a zlobou“.
Rovněž ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová připomněla, že zločiny proti lidskosti se dějí stále. Přesto podle ní Lidice ukazují jeden pozitivní aspekt. „I v době největšího utrpení se najdou lidé ochotní pomoci,“ poznamenala Lehmannová.

 

V Lidicích v sobotu položil věnec za Sněmovnu její místopředseda Vojtěch Filip (KSČM), za vládu ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), za prezidentskou kancelář vedoucí oddělení styku s veřejností Martin Hakauf.

 

Podle Lehmannové se pietního aktu k lidickému 75. výročí přímo zúčastnili velvyslanci Arménie, Ázerbajdžánu, Běloruska, Bulharska, Dánska, Finska, Francie, Chorvatska, Izraele, Japonska, Kanady, Lotyšska, Lucemburska, Peru, Polska, Portugalska, Rakouska, Ruska, Srbska, Švédska, Ukrajiny a Velké Británie. Nechyběly lidické ženy a děti.

 

Zdroj: Právo

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna