Šlechtovu restauraci převzali stavbaři

Ačkoli se dlouhá léta zdálo, že oprava Šlechtovy restaurace přes všechny sliby nikdy nezačne, včera nastal zlom. Město ukončilo výběrové řízení a slavnou restauraci ve Stromovce předalo zhotoviteli rekonstrukce – restaurátorské společnosti Pracom. Její jednatelé přislíbili, že si se zástupci města přiťuknou nad hotovým dílem za necelé dva roky.

 

„Čas realizace je nastaven soutěží a projektem. Pokusíme se ho dodržet, respektive zkrátit,“ řekl Miroslav Gabriel z Pracomu, který zvítězil s nabídkou 123 miliónů korun včetně DPH.

 

Adam Jelínek ze společnosti Pracom nabídl vizualizací, jak má vypadat Šlechtovka za dva roky.

Práce nebudou vůbec snadné, své pochybnosti mají statici. Pod Šlechtovkou vede tunel Blanka a okolo restaurace běhává primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Vyskytuji se tu velice často, budu nevítaným stavebním dozorem,“ řekla Krnáčová.
Podle radního pro kulturu Jana Wolfa (Trojkoalice, KDU-ČSL) vedle historické Šlechtovy restaurace vznikne přístavba s kuchyní, toaletami a zázemím. „Jsme ve 21. století. Hygienické podmínky musejí souviset se současností,“ zdůvodnil Wolf požadavek na nové technické křídlo.

 

Památkově chráněná restaurace má podle požadavků památkářů vypadat jako kdysi, snad až v 19. století, znamená to náročný oříšek pro restaurátory. Podle Wolfa má být hlavní sál do určité míry variabilní, aby se v něm mohly konat svatby.

 

      
Jasno není o kaštanech v zahradě napadených klíněnkou. Ač by podle dendrologického průzkumu mohl stačit prořez, město zvažuje, zda místo současných nevysadit nové jírovce maďaly.
Praha 7 se pak má zasloužit o obnovu zahradního altánu. Zbylé stavební práce platí město, po opravě by se měla Šlechtova restaurace Praze 7 vrátit. Její radnice proto má uspořádat soutěž na budoucího provozovatele. V plánu je, že se bude starat o dvě restaurace – luxusnější vnitřní a lidovější venkovní.

 

     
Původně měla oprava památky vyjít na čtvrt miliardy korun, město však nechalo projekt přepracovat. Šlechtova restaurace, dříve známá pod jménem Královská dvorana, je kulturní památkou. Jméno nese po posledním majiteli a provozovateli restaurace Václavu Šlechtovi. Její nejstarší část pochází z konce 17. století, objekt byl dostavěn v polovině 19. století. Po druhé světové válce zůstal bez využití, dvakrát vyhořel a v roce 2002 ho poškodily povodně. Podle Wolfa se o rekonstrukci do původní podoby hovořilo od 60. let minulého století.

 

Zdroj: Právo, foto: aktuálně.cz

 

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna