Magistrát vrací od 1. července na Vítězné náměstí autobusy od Podbaby

Kolony, zmatení chodci nebo řidiči a nyní opět autobusy. Tak bude vypadat Kulaťák v pražských Dejvicích znovu od léta. Po loňské kritice magistrátu ze strany Prahy 6 dočasně z křižovatky zmizely autobusy. Od 1. července se vrátí zpět. Radnice s tím ale nemůže nic udělat a situaci bude monitorovat, aby nedošlo opět k problémům z minulosti, kdy se z Dejvic stalo „parkoviště“.
Po dlouhých bojích radnice Prahy 6 s magistrátem se podařilo v září minulého roku dostat většinu autobusů z Vítězného náměstí tak, aby neucpávaly už tak přeplněnou křižovatku mezi Evropskou, Svatovítskou, Korunovační a Jugoslávských partyzánů. Od 1. července se sem opět vrátí. Pražský magistrát se totiž rozhodl vrátit vedení autobusů ze směru od Podbaby, v oblasti Vítězného náměstí, do původního stavu před 1. zářím 2016. Toto opatření nabyde platnosti 1. července a bude znamenat, že autobusy přijíždějící od Podbaby pojedou přes okružní křižovatku do terminálu a nikoli, že se jí vyhnou objezdem do ulice Šolínova.
TAKTO V MINULÉM ROCE APELOVALA RADNICE NA MAGISTRÁT:

Právě kvůli kolonám automobilů, kdy autobusy jen přispívaly ke kritické situaci v jedné z nejvytíženějších křižovatek v Praze, se rozhodla radnice obrátit výjezd autobusů tak, aby nenajížděly na kruhový objezd. Zamezit nařízení magistrátu však nemohou.
„Nemůžeme nic dělat“

„Změna není v naší kompetenci a městské část ji nemůže nijak ovlivnit. Dopady změny budeme sledovat a dojde-li ke zhoršení, budeme po hlavním městě požadovat uvedení do původního stavu. Městská část zároveň s tím požaduje již nyní po hlavním městě Praze rekonstrukci ulice Šolínova, která je v havarijním stavu,“ popisuje pro Blesk.cz referent Prahy 6 David Polák.

Dříve se jednalo také o tom, aby autobusy končily na Podbabě, kde lidé ve velké míře přesedají na tramvaj, to ale po jednání s magistrátem a Regionálním organizátorem pražské integrované dopravy neprošlo. Autobusy tak musí stále zajíždět až na Vítězné náměstí, protože by se na Podbabě neměly kde otočit nebo není, kam je odstavit.

„Zároveň by to v době, kdy se kolony netvoří, znamenalo pro cestující ještě další přestup navíc. To zase není přijatelné pro městskou část Suchdol, která je na autobusy napojená,“ vysvětloval dříve mluvčí ROPID Filip Drápal.

 

Zdroj: blesk.cz

Podle vyjádřtení Filipa Drápala, mluvčího Ropidu, „zároveň se přesouvají některé zastávky příměstských autobusových linek, ve směru na Roztoky u Prahy, do původních zastávek severně od Vítězného náměstí. Předpokládáme, že ta úprava by měla být již trvalá, pokud nedojde k nějakým dalším změnám.“

Foto: SN

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna