Od soboty nepojedou tramvaje ze Strossmayeráku na Hradčanskou

Každý rok cestuje o letních prázdninách pražskou hromadnou dopravou méně cestujících. Řada Pražanů je na dovolených, žáci a studenti na prázdninách a tento počet cestujících zdaleka nedorovná rostoucí počet turistů, kteří do hlavního města přijíždějí. Proto od soboty 1. července do 2. září probíhají změny v dopravě.

 

Provoz tramvají ovlivní v létě také několik výluk, které chystá Dopravní podnik hl. m. Prahy:

Strossmayerovo náměstí – Hradčanská (rekonstrukce teplovodu, 1. 7. – 9. 7.)

Strossmayerovo náměstí – Vltavská (oprava trati, 1. 8. – 26. 8.)

 

Po dobu prázdnin nebudou v provozu doplňkové linky 4 a 21. Na páteřních linkách 9, 17 a 22 bude ve špičkách pracovních dnů prodloužen interval ze 4 na 5 minut, kolem poledne pak z 5 na 6 minut. U ostatních linek dojde k úpravě intervalů ve špičkách pracovních dnů z 8 na 10 minut a kolem poledne z 10 na 12 minut.

 

 

LINKA 16 POJEDE CELOTÝDENNĚ JEN V TRASE LEHOVEC – KOTLÁŘKA

 

V souvislosti s vyšším počtem návštěvníků okolí Malé Strany budou od 1. 7. na linku 15 nasazovány v pracovní dny i o víkendech dvouvozové či kloubové tramvaje. Pokračuje tak trend snižování počtu sólo vozů na tramvajových linkách.

 

Zatímco v loňském roce jezdilo o víkendech 87 sólo tramvají, v letošním roce 19 z nich již vyjede v dvouvozové či kloubové podobě. Snížení počtu vypravovaných sólo tramvají o víkendu přispívá k nárůstu podílu bezbariérových spojů v tramvajové síti a k většímu využití nejnovějších tramvají 15T. 

 

O letošních prázdninách mohou turisté směřující na Pražský hrad také poprvé využít v březnu zavedenou nostalgickou tramvajovou linku 23, která v úseku I. P. Pavlova – Malostranská – Pražský hrad – Malovanka posiluje provoz linky 22. V pracovní dny jezdí v intervalu 30 minut, o víkendech a svátcích má interval 15 minut.

Autobusy

 

 

REKONSTRUKCE NEGRELLIHO VIADUKTU OMEZÍ PROVOZ VLAKŮ

 

Od 4. července 2017 dojde v návaznosti na již probíhající rekonstrukci Negrelliho viaduktu k omezení provozu vlaků PID. Výluka se přímo dotkne vlaků od Kladna a od Kralup nad Vltavou do Prahy, nepřímo ovlivní ale i provoz na dalších tratích.

 

Kralupy nad Vltavou – Praha

 

Osobní vlaky z Kralup do Prahy minou vlakovou zastávku v Holešovicích, místo toho zastaví na velkém holešovickém nádraží a  odklonem dojedou na Masarykovo nádraží o několik minut později, než dnes. V opačném směru bude platit, že z Masarykova nádraží vyrazí vlaky do Kralup a Ústí nad Labem o několik minut dříve, než dnes. Rychlíky od Děčína, které jezdí také přes Negrelliho viadukt, pojedou také do Holešovic a dále odklonem na Masarykovo nádraží.

Spěšný vlak Luna z Loun a Slaného do Prahy bude končit už ve stanici Praha-Holešovice.

 

Kladno – Praha

 

 Osobní i spěšné vlaky a také rychlíky z Rakovníka a z Kladna budou ukončeny v nové provizorní zastávce Praha-Bubny, Vltavská, přímo u metra C. Spěšné vlaky, které jezdí z Masarykova nádraží k Amazonu do Dobrovíze a dále do Středokluk, budou začínat a končit ve stanici Praha-Dejvice.

Poslední noční vlak z Prahy do Kladna (odjezd z Hlavního nádraží v 0:32) pojede z pražského Hlavního nádraží do Hostivice odklonem přes Pražský Semmering. V úseku Praha-Bubny, Vltavská – Hostivice místo něj pojede náhradní autobus.

 

Drobnosti na dalších tratích

 

Pět spěšných vlaků (tři ráno do Prahy a dva odpoledne z Prahy), které přijíždí do metropole po hlavní trati od Českého Brodu, budou v Praze končit mimořádně na hlavním nádraží místo nádraží Masarykova. Některé osobní vlaky na trati Hostivice – Praha-Zličín – Praha hl.n., které jezdí po tzv. Pražském Semmeringu přes Žvahov, budou končit mimořádně už na Smíchově (v době od 4. července do 3. září). Zároveň nepojedou v pracovní dny tři vlaky linky S9 v úseku Praha hl.n. – Praha-Horní Počernice.

 

Metro a tramvaje jako náhrada za viadukt

 

Z Vltavské jede přímo k Masarykovu nádraží tramvajová linka číslo 14, vzhledem k této výluce na ní budou i o letních prázdninách jezdit dvouvozové nebo kloubové tramvaje. Cestující s jízdenkami ČD mohou na jízdenky ČD cestovat z Vltavské tramvají č. 14 na Masarykovo nádraží nebo využít linek metra B a C v úseku Vltavská – Florenc – Náměstí Republiky.

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna