Stromovka se zvětší, bude i koupaliště

Pražská Stromovka se rozšíří o více než dva hektary. Nově se k ní totiž připojí málo využívaná část Výstaviště.

Pražané se tak dočkají větší zelené plochy i přírodního biotopu pro koupání. „Tato část Výstaviště ke Stromovce logicky a historicky patří. Jedná se o výrazný kus zeleného pásu,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

V Královské oboře teď proto dělníci demontují 630 metrů plotu, který obě území odděloval. Po jeho odstranění by se měl park zvětšit o celých 23 113 metrů čtverečních.

Revitalizace se dočkají zdejší dřeviny a podle slov primátorky dojde na zbytkové louce v prostorách areálu Výstaviště k vybudování přírodního koupaliště, kde budou mít obyvatelé metropole šanci během letních měsíců se svlažit.

Nově zpřístupněné území, jež nyní spadá pod správu Výstaviště Praha, bude mít nově na starosti správa parku Stromovka. „Celý areál Výstaviště prochází postupně velkou proměnou. Zrekonstruovali jsme Lapidárium, novou podobu má dostat vstupní brána a schválili jsme provizorní zastřešení vyhořelého křídla Průmyslového paláce. Celý prostor by se měl více otevřít lidem. Začalo fungovat letní kino a brzy by se mělo otevřít i veřejné griloviště,“ doplnila Krnáčová.

Různé stavební úpravy probíhají ve Stromovce postupně. Opravit se má Šlechtova restaurace, o jejíž rekonstrukci se mluví již léta.

 

Začalo fungovat letní kino

a brzy by se mělo otevřít

i veřejné griloviště

Adriana Krnáčová, primátorka

 

Památkově chráněná budova z poloviny 19. století má podle požadavků památkářů vypadat stejně jako v minulosti. V hlavním sále restaurace by se po rekonstrukci měly mimo jiné konat i svatební obřady.

Obnovy se má dočkat také zahradní altán. Rekonstrukce slavné stavby město vyjde na několik desítek miliónů korun.

Návštěvníci Královské obory se už také od loňského léta mohou kochat zdejšími malebnými rybníky. Všechny prošly opravami, protože jejich stav byl dlouhou dobu velmi špatný.
Místní vodní plochy dostaly nová stavidla, mostky a rovněž byly zrekonstruovány a obloženy kamenem strouhy. Během oprav došlo také k vyčištění Rudolfovy štoly, která rybníky zásobuje vodou.

 

Zdroj: foto i text Právo

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna