Naše referendum mohlo být zmanipulované, tvrdí starostka Velkých Přílep

Obyvatelé ve Velkých Přílepech u Prahy odmítli v sobotním referendu výstavbu silnice propojující dálnice D7 a D8, kterou chystal Středočeský kraj. Obávají se, že by obchvat vedl příliš blízko zástavbě. Referendum ale doprovázejí pochybnosti o jeho regulérnosti a návodně položených otázkách.

 

V referendu obyvatelé Velkých Přílep hlasovali souběžně s volbami. Silnice 240, která měla propojit dálnice D7 a D8 měla vést paralelně s částí Pražského okruhu, který není ještě dokončen.

 

Podle starostky Velkých Přílep Věry Čermákové referendum doprovázejí pochybnosti o jeho regulérnosti. Je například podezření, že při kampani bylo manipulováno s informacemi.

 

„Průběhem referenda i kampaní, která mu předcházela, se budu dále zabývat. Mám tady spoustu stížností občanů,“ uvedla starostka.

 

Protože jde o krajský, nikoliv obecní projekt, řešil vyhlášení referenda a jeho přípustnost i krajský soud. Obec také měla pochybnosti o způsobu položení otázek, referendum tak chtěli někteří zastupitelé vyhlásit s jinak formulovanými dotazy. Soud v rozhodnutí sice připustil, že druhou otázku by bylo možné položit vhodněji, ale nepovažuje ji za sugestivní nebo dezinformační. Podle soudu se také mají občané právo vyjádřit v referendu k rozvoji obce a tedy i k druhé otázce.

 

Velké Přílepy mají přes 3000 obyvatel, počet oprávněných voličů je 2097. V referendu, které se uskutečnilo současně s volbami do Poslanecké sněmovny, bylo odevzdáno 951 platných lístků, což je dostatečný počet pro platnost referenda.

 

Na první otázku, která se týkala souhlasu s výstavbou přeložky a zanesení koridoru do územního plánu obce, ano odpovědělo 252 lidí, proti stavbě bylo 690. Druhá otázka položená v referendu se týkala souhlasu se stavbou sjezdu z přeložky. Souhlas s touto stavbou vyslovilo 163 lidí, proti bylo 771.

 

Referendum konaném souběžně s volbami se uskutečnilo také v Dobřejovicích u Prahy, kde se obyvatelé shodli na odmítnutí výstavby plánované betonárky. Protože je výsledek závazný, hrozí obci žaloba od investora.

 

Zdroj: idnes.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna