Praha 6 chce mít supermoderní veřejné WC, budou mít i nabíječku

Na několika dětských hřištích v Praze 6 se do konce roku objeví moderní veřejné toalety. Díky solárním panelům mohou být naprosto soběstačné a dokonce budou mít i nabíječku na mobil. Pokud se osvědčí, rozšíří se na další téměř stovku hřišť ve čtvrti.
 
Prvních několik moderních mobilních toalet by se mělo do konce roku objevit na dětských hřištích v ulicích Lotyšská, Anastázova, nebo na hřišti Hadovka a na sportovištích U Valu a Ladronce.

„Jde o to, aby především rodiče nemuseli odebíhat s dítětem domů. Kromě toalety zde bude umyvadlo, pisoár a hygienické potřeby. Všechny náplně a hygienické potřeby jsou monitorovány online, takže mohou být dle potřeby doplňovány,“ řekl iDNES.cz radní Prahy 6 pro dopravu a životní prostředí Roman Mejstřík.

Toalety mohou být podle Mejstříka napojeny na elektřinu, nebo mohou být naprosto soběstačné díky solárním panelům na střeše. Z boku toalety bude navíc nabíječka na mobily.

Vstup na toaletu bude zpoplatněn v rozsahu od 5 do 10 korun, ale zaplatit bude možné pouze prostřednictvím platby přes SMS. To se příliš nelíbí některým místním obyvatelům, podle kterých na hřiště chodí i děti, které už si hrají bez dozoru a zároveň nemají mobil.

Podle Mejstříka poplatek pokryje náklady na údržbu a zároveň se předejde tomu, aby nedocházelo k jejímu poškozování. Platbu pomocí SMS jako problém nevidí. Podle něj větší děti už mobily mají a většina nejmenších stejně na hřiště přijde s rodiči.

Pokud se testovací toalety osvědčí, chce je radnice rozmístit téměř na stovce dětských hřišť v městské části. Cena jedné se pohybuje  okolo 150 tisíc v závislosti na výbavě.

Zdroj: idnes.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna