Stromovka prokoukla. Po třech letech končí celková rekonstrukce centrální části

Po třech letech byla ukončena celková rekonstrukce centrální části parku Stromovka. Náklady na práce se dostaly na částku 71,5 milionu korun. Nové sourybničí v pátek slavnostně otevřely primátorka Adriana Krnáčová a radní Jana Plamínková. V pátek o tom na svých stránkách informoval magistrát hl. města.

V letošním roce byly také v parku vysázeny některé nové stromy a probíhala celková rekonstrukce cest. V letech 2016 – 2017 probíhala rehabilitace trávníků na celkové ploše 93 tisíc metrů čtverečních. Na dětském hřišti bylo obnoveno pítko a vybudována fontána v novém rybníce.



NOVÁ MOLA I OPRAVA RYBNÍKŮ

V roce 2015 se začalo s opravou tří rybníků včetně Rudolfovy štoly, ze které se rybníky napájí. Loni byly na podmáčených loukách vybudovány dva nové rybníky o celkové ploše přes 13 200 metrů čtverečných. Byla také prokopána nová koryta, která staré a nové rybníky propojila do jedné soustavy.

Celkově bylo vytěženo a odvezeno 17 700 metrů krychlových bahna. Byla také postavěna dvě nová dřevěná mola.

 

„Stromovka je nejvýznamnějším pražským parkem a jsem proto ráda, že se nám ji daří neustále rozvíjet. Byly opraveny existující rybníky, ale také jsme vybudovali nové, zrekonstruovali jsme cesty a postavili schodiště. Velká rekonstrukce centrální části ale není jedinou změnou, která se ve Stromovce odehrává. Nevyužitou část výstaviště jsme připojili k parku, čímž jsme ho zvětšili o 23 tisíc metrů čtverečních, ale hlavně se konečně začalo s dlouhé roky odkládanou rekonstrukcí Šlechtovy restaurace,“ řekla v primátorka Adriana Krnáčová.

„Šlo o největší investiční akci ve Stromovce za poslední desítky let a doufám, že nyní bude v centrální části parku Stromovka na dlouhé roky klid, protože žádná podobně veliká akce už nebude potřeba,“ doplnila ji radní Plamínková. V rámci prací bylo ve Stromovce nalezeno historické napajedlo pro koně, repasováno na kašnu.

 

Zdroj: prazskydenik.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna