Stanice Roztoky bude bezbariérová

Na 184 milióny korun vyjde bezbariérová úprava železniční stanice Roztoky u Prahy. Rekonstrukce, která se v případě, že všechno půjde hladce, rozběhne v roce 2020, výrazně ulehčí cestování nejen imobilním občanům, ale i maminkám s kočárky.

Vedle nových nástupišť a výtahů přinese také modernizaci podchodu. „Od rekonstrukce železniční stanice si slibujeme především větší komfort pro cestující, zvýšení kvality odbavení a bezpečnosti při pohybu v železniční stanici,“ řekl Petr Hofhanzl, ředitel odboru přípravy staveb Správy železniční dopravní cesty.

Stanice Roztoky u Prahy leží na celostátní dvoukolejné elektrizované trati Praha–Kralupy nad Vltavou–Děčín, která je součástí celoevropské sítě.

V Roztokách zastavují dvě železniční linky systému pražské integrované dopravy, v pracovních dnech stanice, která v roce 2010 vyhrála soutěž o nejkrásnější nádraží roku, odbaví až sedm desítek párů osobních vlaků.

I o víkendech tady bývá rušno. Lidé odtud hojně míří na výlety, třeba do Tichého údolí nebo podél Vltavy.

 

Od rekonstrukce
železniční stanice
si slibujeme především
větší komfort 
pro cestující
Petr Hofhanzl

 

Plánovaná renovace navrhuje vybudování nástupišť v úrovni podlahy moderních železničních vozů.

„Tuto praktickou novinku ocení především spoluobčané na invalidním vozíku. Nově tak budou schopni nastoupit do libovolného vlaku bez cizí pomoci,“ poznamenal Hofhanzl s tím, že skončí zdlouhavý proces, kdy při naplánované cestě museli požádat o asistenci při nástupu dva dny předem.

Pohodlný přístup na nová bezbariérová nástupiště z opraveného podchodu zajistí nové výtahy. Modernizace se dotkne i současného ostrovního nástupiště, které dostane nový přístřešek, jenž ochrání lidi před nepříznivým počasím.

Zastávka se rozšíří o nové kryté nástupiště. Bezpečnost posílí rozšířený kamerový systém. Cestujícím ulehčí přístup na nástupiště nový rozhlas či informační a orientační systém. Odpadne i nebezpečné dobíhání vlaku na poslední chvíli, kdy hrozí pád do kolejiště.
Železniční stanice v Roztokách u Prahy se pyšní historickou výpravní budovou se secesními prvky a krytým nástupištěm s dřevěnou konstrukcí. Objekt prošel před několika lety kompletní rekonstrukcí.

Zdroj: Právo

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna