Bouře-na-moři-Ivana-Konstantinoviče-Ajvazovského

Milionová aukce na Praze 6. Nejdražší obraz se bude nabízet za 11 miliónů

Večerní aukci připravuje na 30. listopadu Galerie a aukční dům Arthouse Hejtmánek v Praze 6 – Bubenči, kde před časem proběhla námi avizovaná výstava Milana Beránka. Předaukční výstava, na níž bude možné všechny nabízené předměty shlédnout, se uskuteční v prostorách galerie poblíž kostela sv. Gottharda od 16. do 29. listopadu. Výstava bude otevřena každý den včetně víkendů od 10 do 18 hodin.

 

Aukce nabídne rarity i zajímavosti z výtvarného umění, starožitností a designu. Kolekce čítá zhruba sto padesát dražených položek, jejichž celková vyvolávací cena je zhruba 30 milionů korun. Nejvyšší vyvolávanou položkou v hodnotě 11 milionů je více než dvoumetrový obraz Bouře na moři. Jeho autorem je Ivan Konstantinovič Ajvazovskij, který v 19. století proslul jako oficiální malíř ruského námořnictva. Díla tohoto mimořádného umělce jsou stálicemi světových aukcí, letos se v zahraničí dražilo 15 jeho pláten a dvě třetiny našly kupce.

 

„Podobné dílo se na českém trhu objevuje naprosto výjimečně a je ojedinělé svojí velikostí i cenou. Ajvazovského dílo je z původní české sbírky,“ upozorňuje galerista Tomáš Hejtmánek. Ajvazovského aukční rekord, dosažený před devíti lety na aukci Sothebyʼs v Londýně, se vyšplhal na hodnotu 1,8 milionu liber (zhruba 52 milionů Kč).

 

NEMÁTE 11 MILIONŮ, TAK NĚCO LEVNĚJŠÍHO!

 

Moderní malba je zastoupena dílem Krajina od Josefa Šímy z roku 1964, který zahajuje na částce 1 a půl milionu. Aukce nabídne i obraz chorvatského malíře italského původu a později i profesora pražské AVU Vlaho Bukovace, jehož Odpočívající dívka z roku 1909 začne na částce o 200 tisíc nižší. Zájem přitahuje i obraz Lidský červ (1944) Josefa Hlinomaze, jehož díla mají svůj okruh obdivovatelů, vyvolávací cena je 300 000 korun.

 

Vlaho Bukovac: Odpočívající dívka

 

NEBO NĚCO HODNĚ, ALE HODNĚ STARÉHO?

 

V aukci jsou zastoupeny starožitnosti, které právě u Hejtmánků vytvořily několik aukčních rekordů. Sběratelským unikátem je jedna z knih raného knihtisku a zároveň jedna z prvních knih s úspěšně integrovanými ilustracemi Liber Chronicarum zvaná též Norimberská kronika či Kronika světa z roku 1443. Vyvolávací cena je 1 300 000 korun. K raritám pak patří dřevěná pozdně gotická socha Panny Marie rakouského mistra z roku 1500, jejíž vyvolávací cena je 650 000 korun.

 

Již tradičně se očekává také zájem o habánskou keramiku z 18. století, kterou reprezentuje například habánský džbán zdobený cechem vinařů. Vyvolávat se začne na částce 80 000 Kč.

K výjimečným položkám patří také dvě kubistické židle z černě mořeného dubu od architekta Pavla Janáka (vyvolávací cena obou kusů začíná na 150 000 Kč) nebo raně kubistický osmiboký stolek se svítící elektrickou deskou od Josefa Chochola (od 75 000 korun).

 

A STAŘÍ ZNÁMÍ: DRTIKOL, TOYEN I KOLÁŘ

 

Zajímavými položkami na aukci bude obraz Františka Drtikola Tanečnice (1946) s vyvolávací cenou 75 000 či ikonická bronzová socha od Bedřicha Stefana s názvem Bugatti (1926-27), která se bude dražit od 300 000 korun. K vzácnostem aukce pak patří kresba Portrét dívky od Toyen z 30. let minulého století (licitace začíná na 100 000 Kč).

Umění generace 60. let až do současnosti bude zastupovat uznávaný výtvarník evropského formátu Jiří Kolář, jehož dílo Pocta Josefu Šímovi se bude dražit od 190 000 korun. Jde o výjimečně poutavou reliéfní koláž se siluetou ženského aktu, která plasticky vystupuje z povrchu desky.

 

Arthouse Hejtmánek v Bubenči na Krupkově náměstí

Galerie a aukční dům Arthouse Hejtmánek působí na trhu s uměním teprve pět let, ale její obrat ji na českém trhu vynesl do první pětky našich aukčních domů. Celkem se zde už vydražila díla za téměř 300 milionů korun.

 

zdroj: text i foto nasregion.cz

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna