Dostavbu Pražského okruhu mezi D1 a Běchovicemi posvětila EIA, ale není zdaleka vyhráno. Půjde k soudu

EIA stavbu posvětila…Podklady pro proces EIA Praha odevzdala už v dubnu. Stávající ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že tato stavba byla pro ministerstvo prioritní, proto zpracovalo posouzení, jak nejrychleji mohlo podle zákonných lhůt.

Celkem 40 podmínek zahrnuje kladné stanovisko, které musí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jakožto investor splnit. Například to, že je nutné s úsekem zároveň uvést do provozu i přeložku silnice I/12 mezi Běchovicemi a Úvaly, a také prověřit lepší řešení mimoúrovňové křižovatky v Dubči.

Dále se budou zpracovávat podmínky do dokumentace pro územní řízení a také příprava žádosti o územní rozhodnutí. Celý proces však může zdržet žaloba na stavbu realizovanou ŘSD. Majitelé pozemku pod budoucí dálnicí ji poslali k Nejvyššímu správnímu soudu.

Tato žaloba na úsek 511 není zdaleka první. A co žalobcům vadí? Napadají pražské Zásady územního rozvoje, v nichž je trasa okruhu vymezena.

Žaloba, která byla podána, se týká mimo jiné i další ranveje, která je plánována na pražském letišti. Bývalý ministr dopravy Dan Ťok uvedl, že předmětná žaloba byla podána v poslední možný den tříleté lhůty a může to znamenat odložení dostavby pražského okruhu na neurčito.

Obdobná žaloba byla Nejvyšším správním soudem v minulosti zamítnuta. Pokud by stávající žaloba byla úspěšná, celá příprava stavby okruhu by se vrátila skoro na začátek. To by Praze, která nemá dokončený vnitřní ani vnější silniční okruh moc neprospělo. Vnější okruh buduje ŘSD a financuje ho stát, vnitřní okruh si staví a platí město samo.

Zdroj: nasregion.cz

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna