Praha 6 požaduje stavební uzávěru v severozápadním kvadrantu okruhu ve stopě schválených ZUR

Zastupitelstvo městské části Praha 6 schválilo jednomyslně dne 21. listopadu požadavek na vyhlášení stavební uzávěry v severozápadním kvadrantu Silničního okruhu ve stopě schválených ZUR. Pověřilo místostarostku ing. arch. Evu Smutnou prosadit vyhlášení výše uvedené stavební uzávěry v rámci Územního plánu Hlavního města Prahy.

 

Zastupitelstvo městské části Praha 6 vzalo na vědomí

–  důvodovou zprávu

–  usnesení Rady MČ Praha 6 č. 2668/17 ze dne 30. 8. 2017

–  usnesení Rady MČ Praha 6 č. 2765/17 ze dne 20. 9. 2017.

 

Požaduje

– vyhlásit stavební uzávěru v severozápadním kvadrantu při SO ve stopě schválených ZUR.

 

Pověřuje

– Ing. arch. Evu Smutnou k prosazování vyhlášení výše uvedené stavební uzávěry v rámci Územního plánu HMP

 

Ukládá

  1. zástupkyni starosty MČ Praha 6 – ing. arch. Evě Smutné podávat Zastupitelstvu MČ Praha 6 zprávu o procesu dle bodu II. a III. Termín: průběžně
  2. zástupkyni starosty MČ Praha 6 – ing. arch. Evě Smutné informovat Magistrát hl. m. Prahy o usnesení ZMČ Praha 6.

 

 

DŮVODOVÁ ZPRÁVA KE STAVEBNÍ UZÁVĚŘE SO V SEVEROZÁPADNÍM KVADRANTU PRAHY

Silniční okruh je jednou z nejdůležitějších částí dopravního systému HMP a jeho realizace pak jedním z nejdůležitějších úkolů dneška. Pro MČ P6 je klíčová realizace Silničního okruhu (dále SOKP) v severozápadním kvadrantu Prahy. Stopa SOKP byla jako veřejně prospěšná stavba 3/DK/6 do platného Územního plánu Prahy (účinného od 1. 1. 2000). V současné době došlo k aktualizaci stopy v ZÚR.

 

Jako nadřazená komunikační síť HMP byla vyhlášena stavební uzávěra 23. 4. 1997, která navázala na rozhodnutí o stavební uzávěře ze dne 17. 2. 1982. Stavební uzávěra se týkala nedokončených úseků této sítě a omezovala využití zasažených pozemků.

 

Návrhem na zrušení opatření obecné povahy z 29. 12. 2011 z důvodů omezení využití pozemků (MČ Suchdol) se zabýval Nejvyšší správní soud a svým rozsudkem z 23.10.2013 zrušil napadenou stavební uzávěru v celém rozsahu.

 

Důvodem je skutečnost, že stavební uzávěru lze vydat jen v nezbytném rozsahu a to vč. časového. Časový rozsah napadené stavební uzávěry však byl vymezen v rozporu se zákonem neboť nebyl navázán na nabytí účinnosti územně-plánovací dokumentace (ÚPn HMP schválen 9. 9. 1999).

 

Zároveň byl akceptován argument nepřiměřené délky omezení svých vlastnických práv, došlo tudíž k porušení principu proporcionality.

 

Vzhledem k tomu, že došlo ke schválení aktualizace  ZÚR a MČ P6 vyjádřila podporu realizaci SOKP v této stopě (usnesení ZMČ č. 498/17), považujeme za nezbytné požadovat na HMP nové vyhlášení stavební uzávěry na stopu SOKP ve vazbě na nově aktualizované ZÚR. Toto vyhlášení stavební uzávěry by bylo vázáno na vydání kolaudačního rozhodnutí příslušného úseku komunikace.

 

MČ Praha 6

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna