Příběh k prvnímu adventu: Suchdolský betlém

Dnes v 15:30 bude už posedmnácté zpřístupněn Suchdolský betlém. „U smrku před radnicí“ na Suchdolském náměstí vystoupí Medvědí band s píšťalkami MŠ Gagarinova, Pěvecký sbor Mikeš ZŠ Mikoláše Alše, k dispozici bude stánek Domova Horizont i občerstvení. Co však předcházelo roku 2001, kdy se Suchdolský betlém představil poprvé?

Na vzniku už tradičního sousoší se podílí jak Občanské sdružení Betlém, tak Sbor dobrovolných hasičů, Suchdol sobě z.s. a samozřejmě MČ Prtaha-Suchdol. S myšlenkou jeho zřízení, na němž by se svými figurkami mohl podílet každý, přišla v roce 2000 doc. Magdaléna Vovsová, MgA. Akademická grafička, pedagog AVU Praha, nyní vedoucí Grafických dílen AVU.

Připomínáme první ročník betlémské tradice z roku 2001. Podílelo se na něm více než padesátka občanů a řada organizací, včetně 50 občanů včetně firmy Zeolit Kladno s.r.o., která poskytla šamotovou hlínu. V tom roce ji uvedlo Slovo Hany Kymrové:

 

 

Na začátku bylo slovo…
…a slovo dalo slovo a zrodil se nápad.
Pár nadšenců se potkalo…

Objevili kameny ze starého mostu. Nakoupili šamotovou hlínu, naporcovali jí a rozdali lidem. Ti, i když leckteří ji měli v ruce poprvé v životě, vymodelovali dohromady ke dvěma stům figurek.

Jiní lidé z okolí ochotně pomáhali. Dovezli a osadili kvádry. Pomohli sehnat kmeny a chvojí. Kluci očistili kameny a se svými otci postavili přístřešek. Další koupili reflektory, zajistili jejich instalaci a zaplatili elektřinu, vypálili figurky, darovali obálky na pozvánky, napekli perníčky na zahájení.

Sedmého prosince, až do noci, lepili nadšenci figurky na kameny. Osmého si návštěvníci zazpívali a pan starosta uložil Jezulátko do jesliček. Setmělo se a spolu s tradičně osvětleným smrkem se rozzářili i reflektory namířené na první obecní betlém. Lidé zapalovali svíčky a pokládali je mezi figurky. A byli tam všichni spolu.

Napadl sníh a lidé chodili a odhrabávali figurky. Aby byly vidět. Rozmotávali zavěšené hvězdy zacuchané větrem, zapalovali nové svíčky. Dospěláci k betlému vodili děti, aby společně pocítili tradiční atmosféru adventu a Vánoc. Děti hrdě ukazovali rodičům svá dílka. Lidé měli zavedené trasy svých večerních procházek se psy, aby se mohli znovu kochat pohledem na betlém zářící do noci.

Na tři krále pro tentokrát vše skončilo. Figurky čekají na další adventní a vánoční čas. A my zase budeme modelovat, pálit, zpívat…

…a chodit se dívat a snad citlivěji vnímat lásku a blízkost lidí ve svém okolí.

 

     

Více na: historiesuchdola.cz

 

Foto: Pozvánka na první Suchdolský betlém v roce 2001

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna