Novinky v jízdním řádu na železnici od 10. 12. 2017

Celostátní změna jízdního řádu na železnici, která proběhne v neděli 10. prosince 2017, přinese nejen významné rozšíření platnosti integrovaných jízdenek systému PID na Benešovsku, Kolínsku a Kutnohorsku, ale také rozšíří počet vlaků jak na území Prahy, tak Středočeského kraje. Významnou novinkou zejména pro návštěvníky hlavního města ze středních Čech je zavedení nočního víkendového rozjezdu vlaků z Prahy do hlavních sídel Středočeského kraje, například do Benešova, Berouna, Kladna, Kolína, Kralup nad Vltavou, Mělníka, Neratovic, Nymburka, Poděbrad či Vraného nad Vltavou.

Kromě toho bude rozšířena nabídka večerních vlaků na více tratích ve Středočeském kraji. Potřebného posílení i přes den se dočkají také nejvytíženější tratě ve Středočeském kraji ve směru na Kolín, Beroun, Benešov, Lysou nad Labem či Milovice, a to v rámci kapacitních možností kolejové infrastruktury. Na mnoha místech již totiž nelze uskutečnit požadované posílení provozu z důvodu omezené nebo vyčerpané kapacity jednotlivých tratí.

 

POSÍLENÍ PROVOZU A ZKRÁCENÍ INTERVALŮ NA HLAVNÍCH PŘÍMĚSTSKÝCH TRATÍCH

  • Prodloužením „krátkých“ spojů do vzdálenějších stanic dojde k posílení přeplněných „dlouhých“ spojů, a též ke zvýšení atraktivity železniční dopravy zkrácením intervalu.
  • K rozšíření rozsahu provozu dochází dle možností kapacity infrastruktury (především na začátku nebo konci přepravní špičky resp. ve večerním období, na lince S9 též o víkendu v letní sezoně). Týká se linek S1 Praha – Kolín (vč. S12 Poříčany – Nymburk), S2 Praha – Lysá n. L. – Kolín (včetně S22 Lysá nad Labem – Milovice), S7 Praha – Beroun a S9 Praha – Benešov u Prahy.
  • Zkvalitnění nabídky spojů na ostatních příměstských tratích do Prahy.
  • Odstranění dlouhých prodlev mezi spoji a zpravidelnění intervalu na lince S8/S88 Praha – Vrané n. Vltavou – Čerčany / Dobříš (díky nedávné rekonstrukci trati).
  • Posílení provozu na linkách S3+R21+R43 Praha – Všetaty – Mladá Boleslav (nový pár osobních a spěšných vlaků, rozšíření počtu spojů do Mělníka).
  • Zavedení resp. prodloužení večerních vlaků na tratích Praha – Kladno, Praha – Hostivice – Rudná u Prahy, Praha – Rudná u Prahy – Beroun.

 

ZKVALITNĚNÍ NABÍDKY SPOJŮ NA REGIONÁLNÍCH TRATÍCH

  • Zavedení intervalu 30 minut na lince S40 z Kralup nad Vltavou do Slaného i v odpolední špičce (návaznosti na rychlíky).
  • Posílení dopravy na lince S76 ze Zadní Třebaně do Litně (problémy s parkováním automobilů v Řevnicích).
  • Posílení kapacity a zkrácení intervalů na lince S75 Beroun – Rakovník (včetně víkendových vlaků v letním období).
  • Odstranění dlouhých mezer mezi spoji a zavedení cca dvouhodinového intervalu na lince S33 Mladá Boleslav – Mšeno – Mělník.
  • Zavedení nového sezonního vlaku „CYKLO BRDY“ z Prahy do Březnice a zpět, který bude o víkendech spojovat hlavní město se stále populárnější turistickou oblastí Brd.
  • Rozšíření celoročního provozu na lince S54 v úseku Středokluky – Noutonice – Slaný.
  • Další drobné úpravy jízdních řádů na regionálních tratích (např. sjednocení provozu večerních spojů na každý den v týdnu nebo navýšení rozsahu provozu víkendových letních vlaků).

 

NOVÝ NOČNÍ ROZJEZD VLAKŮ NA HLAVNÍCH TRATÍCH O VÍKENDOVÝCH NOCÍCH

  • Jedná se vždy o jeden spoj ze středočeského města po jedné hodině po půlnoci a zpět z Prahy ve 2:30, čímž se odstraní stávající čtyřhodinová mezera mezi půlnočními a prvními ranními spoji.
  • Týká se těchto hlavních linek:

◘         S1 Praha – Kolín 
◘         S2 Praha – Lysá nad Labem – Kolín 
◘         S22 Lysá nad Labem – Milovice (s návazností na vlak S2 z Prahy) 
◘         S3 Praha – Všetaty – Mělník 
◘         S4 Praha – Kralupy nad Vltavou 
◘         S5 Praha – Kladno 
◘         S7 Praha – Beroun 
◘         S8 Praha – Vrané nad Vltavou – Čerčany 
◘         S9 Praha – Benešov u Prahy

  • Tyto noční vlaky pojedou pouze o víkendových nocích (z pátku na sobotu a ze soboty na neděli).

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna