Obchvat Slaného odklepli v pondělí dopoledne

Královské město Slaný zažilo v pondělí velkolepou slavnostní událost. Za přítomnosti ministra dopravy Dana Ťoka, vedení podniku Ředitelství silnic a dálnic, vítěze tendru, jímž je společnost Strabag, slánského starosty Martina Hrabánka (ODS) a dalších významných hostů, byla krátce před polednem zahájena stavba obchvatu Slaného, na kterou místní čekali desítky let.

Kvůli výstavbě třináctikilometrového úseku přeložky silnice I/16 musely být vykoupeny desítky pozemků na trase a některé dokonce vyvlastněny, což trvalo také roky. Obchvat uleví přetížené silnici nejen ve Slaném, ale také okolním obcím na trase, včetně Velvar, které velmi trpí zátěží zejména nákladní dopravy. Jak připomněl ministr dopravy, stavba byla vysoutěžena za méně peněz, než se původně předpokládalo.

„Původní částka byla jedna miliarda korun, přičemž stavbu přeložky se podařilo vysoutěžit za 747 milionů korun bez DPH. Stavba měla být původně provedena provedena ve třech etapách. Jak dodal ministr Ťok, vše bude provedeno v jedné etapě, přičemž termín dokončení stavby je rok 2020.

Poděkování všem přidal ještě i starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS), který kromě snahy starostů okolních obcí připomněl i vytrvalou práci svého předchůdce, dlouholetého starosty Slaného Ivo Rubíka (ODS), jen měl na přípravě obchvatu lví podíl a zasloužil se o to, že budování přeložky silnice bylo postupem let zařazeno mezi velmi důležité státní stavby.

 

RAKOVNICKO

Kromě zahájení stavby důležité tepny na Slánsku, bude v tento týden v úterý 12. 12. ve 12. 20 hodin zahájena v regionu ještě i další stavba nedaleko odtud, a to na Rakovnicku. Roky slibovaná dostavba dálnice D6 už totiž nebude jen snem, ale stane se realitou. Dnes odstartují práce na stěžejních úsecích dálnice spojující Prahu a Karlovy Vary. Za přítomnosti ministra Ťoka se tak kopne poprvé do země v Krušovicích.

Tím bude oficiálně zahájena výstavba prioritních dálničních úseků v délce 14,6 kilometrů. Konkrétně se jedná o stavbu v lesním úseku od Nového Strašecí do Řevničova, včetně řevničovského obchvatu. Dalším připravovaným úsekem je obchvat Lubence.

Všechny potřebné dokumenty, včetně stavebního povolení vydaného Ministerstvem dopravy, byly již v předchozím období úspěšně vyřešeny, a tak začátku stavebních prací už nic nebrání. Všechny tři úseky by mohly být dokončeny, stejně jako obchvat Slaného, do roku 2020.

 

Zdroj: kladensky.denik.cz

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna