Z cen za Vítězné náměstí zvolili zastupitelé nejnižší

Čtvrteční zastupitelstvo Prahy 6 jednalo o prodeji městských pozemků na Vítězném náměstí soukromému investorovi. Hlasováním pak koalice rozhodla o podpoře návrhu, který dokonce v rozporu s posudkem vypracovaným pro náměstkyni primátorky Petru Kolínskou (Trojkoalice, SZ) požaduje prodej „levnější“ o 82 milionů méně. Jak podobný postup jako na suchdolské radnici, kdy většina zastupitelstva (SOS) schválila koupi „oválu“ za více než 20 milionů, byť že developer za něj Slavoji Suchdol zaplatil částku 7 milionů Kč. V obou případech opozice marně protestovala. (Úvod SN.)

Mantinely, které pražské zastupitelstvo stanovilo pro prodej městských pozemků na Vítězném náměstí soukromému investorovi, počítají s nejnižší cenou, která vzešla z posudků. Při čtvrtečním projednávání této otázky bylo pro 40 hlasů napříč koalicí a opozicí. Veřejný rozpočet tak může dostat až o 82 miliónů korun méně.

Na pozemcích v jihozápadní části, na nichž je nyní parkoviště, o rozloze 4371 metrů čtverečních má vyrůst bytový dům jako soukromá investice. Nejmenší prodejní cena za metr čtvereční činí podle čtvrtečního rozhodnutí asi 120,3 miliónu korun. Definitivní slovo má mít před Vánoci dejvické zastupitelstvo.

Posudek, z něhož taková cena vzešla, zpochybnili různí zastupitelé, obhajoval ho však starosta Ondřej Kolář (TOP 09). Jiný posudek mluvil o ceně přes 202 miliónů korun.

 

Není to žádný tunel. 
Jediná věc,
 
která je rozporovaná, 
je cena

Ondřej Kolář, starosta (TOP 09)

 

 

Podle náměstkyně Petry Kolínské (Trojkoalice, SZ) je normální ocenění dvěma posudky, Praha 6 si však opatřila jediný. „Je chybou městské části, že si neopatřila druhý posudek,“ konstatovala Kolínská.

Proti nižší ceně se postavili piráti i komunisté. Ivan Hrůza (KSČM) varoval před ožebračováním městské části.
„Jasně říkám, že je to pod cenou několik desítek miliónů korun,“ řekl Hrůza.

Zastupitel Viktor Mahrik (piráti) navrhl jako kompromis cenu z třetího posudku – 151 miliónů korun, neujalo se to však. Matěji Stropnickému (Trojkoalice, SZ) chybělo zdůvodnění, proč se město pozemku zbavuje, a nedostal odpověď.

Kolář řekl, že až bude na Vítězném náměstí postaven bytový dům, bude z něj Praha 6 mít stabilní příjem 9 miliónů korun ročně.

Společnost Vítězné náměstí, vytvořená investory, a dejvická radnice mají stáhnout vzájemné žaloby. „Není to žádný tunel. Jediná věc, která je rozporovaná, je cena,“ řekl Kolář. Mohou s ní pohnout ještě dejvičtí zastupitelé.

 

Zdroj: foto i text Právo

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna