Zastaví příval aut po ulici Jugoslávských partyzánů světelné závory?

Diskuse: Bude v Dejvicích lepší doprava? Pomohlo by řidičům zavření Blanky?

Jezdit v roce 2018 autem po Praze nechce ani tak odvahu jako spíš pevné nervy. Do časopisu Naše Praha chodí nejvíce podnětů a stížností právě na dopravu či parkování. Třeba Vítězným náměstím projede denně ze severu, tj. od Suchdola, cca kolem 18 tisíc aut.

Radnice šesté městské části řeší možnost regulovat dopravu do tunelu Blanka. Na radnici přišla od spuštění tunelového komplexu Blanka řada podnětů právě na špatnou dopravní situaci způsobenou uzávěrou tunelu. Stěžují si nejen řidiči z Dejvic. Podle radnice totiž uzávěry mají negativní dopad na dopravní situaci v okolí Dejvic, ale i na řadu dalších komunikací a jsou stále častější.

„Pracujeme na materiálu tzv. světelných závor – semaforů, díky kterým by se upravilo fungování stávajících semaforů, aby v případě uzávěry vjezdu do tunelového komplexu Blanka byly auta zastavena již na okraji městské části Praha 6,“ uvedl radní pro dopravu a životní prostředí Roman Mejstřík (ANO 2011).

Světelné závory pomohou například v ulici Jugoslávských partyzánů, která vede na Vítězné náměstí, což je jedna ze spojnic do centra města. Vítězným náměstím projede denně ze severu, tj. od Suchdola, cca kolem 18 tisíc aut.

„Požadavek Prahy 6 bude v nejbližší době odeslán na Magistrát hl. m. Prahy, který, věřím, nás v tomto kroku podpoří,“ uvedl Roman Mejstřík.

 

NEDOKONČENÝ MĚSTSKÝ OKRUH DEVASTUJE NEJEN PRAHU 6 A OKOLÍ

Jak již Naše Praha před dvěma čísly napsala (archiv lze najít na www.nasepraha6.cz nebo celopražském onlinu www. NasePraha.cz) psala, tzv. „všechno souvisí se vším“. Nedokončený městský okruh devastuje Prahu 6 a doprava v okolí nájezdů a výjezdů do a z Blanky je děsivá. Ale doprava ani tak nepochází z Blanky, ale z míst, kde chybí jiný okruh, ten dálniční (teď se hovoří hodně o stavbě 511 na jihu). V Praze 6 jsou to stavby v oblasti Suchdola a dalších okrajových částí Prahy 6.

A tak možná dojde k tomu, že Praha 6 začne příjezdové komunikace od Prahy na své území dočasně uzavírat, jak se to občas děje například při výjezdech a vjezdech z a do Blanky. Na hlavních příjezdových komunikacích by tedy vznikly semafory, které by byly koordinovány s tím, jak houstne provoz u Blanky v Praze 6. Tzv. světelné závory budou asi hodně nepopulární pro ty, kteří přijíždějí do Prahy, ale jsou ve své podstatě jedním z mála řešení.

„Naší primární snahou je ochránit obyvatele Prahy 6, kterým kolony aut čekající před vjezdem do tunelu svými výfuky zamořují vzduch pod okny. Magistrát nám zatím žádné řešení nenabízí,“ říká místostarostka Prahy 6 Eva Smutná (TOP 09).

Takže se ukazuje, že dokončení okruhu kolem Prahy (známe pod označeními SOKP, silniční okruh, dálniční okruh, zúženě i stavba 511) vlastně ovlivňuje i městský okruh, tedy vše kolem Blanky a Vlasty.

Ten nemají v kompetenci ani místní radnice ani pražský magistrát, ale vláda. Doufáte, že se věc pohne vpřed?

 

Zdroj: Naše Praha 6

Foto: SN – František Cinger

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna