Jubilejní 25. ročník výstavy pod širým nebem Letní keramická plastika

V působivém prostředí zámeckého parku roztockého zámku vystavuje zhruba třicítka umělců svá sochařská díla a instalace vytvořené z keramiky a porcelánu.

Na  této v České republice unikátní exteriérové výstavě se každoročně objevují především aktuální práce, v některých případech přímo vytvořené pro tuto akci. Se známými osobnostmi keramické sochařské tvorby se na výstavě potkávají tvůrci z jiných oblastí vizuálního umění, pro které je keramický materiál ojedinělou příležitostí rozvinout vlastní etablovanou tvorbu, a také jejich mladí nadějní kolegové, nedávní absolventi vysokých škol. S českými autory se prezentují originálně smýšlející autoři z Japonska, Jižní Koreje, Německa a Slovenska.

Výtvarníky k účasti na LKP vyzývají a následně jejich díla instalují kurátoři tak, aby prostupovaly atmosférou exteriéru muzea. Členitý prostor, kde se rozsáhlé volné plochy střídající s komorními zákoutími, nabízí zajímavé a mnohdy i překvapivé způsoby umístění uměleckých objektů. Výstava se koná ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze (UPM).

Kurátoři: Petr Lada a Milan Hlaveš (UPM)

 

Iva Ježková
Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, p.o.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna