Foto Wikipedie

Trojská lávka znovu propojí Troju a Císařský ostrov, otevře se v létě 2020

Na místě zřícené Trojské lávky vznikne nová stavba přes Vltavu, která opět propojí Troju s Císařským ostrovem. Nová Trojská lávka dostala od stavebního úřadu Prahy 7 stavební povolení platné od dnešního dne a v červenci začne samotná výstavba. Pěší, a nově i cyklisté, se přes lávku poprvé dostanou v létě 2020.

„Máme platné stavební povolení a můžeme začít stavět. Otevřít lávku chceme už příští rok v létě. Nová Trojská lávka bude široká minimálně čtyři metry a nově na ni budou moct společně fungovat pěší i cyklisté. V případě potřeby po ní přejede také vozidlo integrovaného záchranného systému,“ popsal Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy, který má v gesci oblast dopravy. Zřícenou lávku vystřídá nová ocelově vyztužená konstrukce.

Do konce května mají zájemci o realizaci čas poslat žádosti o účast v soutěži a prokázat svou kvalifikaci. Následně budou mít 15 dní na návrh nabídek. Samotná výstavba začne začátkem letošních prázdnin.

Stavba mezi Trojou a Císařským ostrovem nebude pouze vizuálně jiná, její konstrukce bude kvalitnější a snadnější na kontrolu. „Nová lávka bude mít životnost 100 let a oproti té původní nebude zevnitř korodovat a její stav budeme moct účinně kontrolovat,“ vysvětlil Adam Scheinherr.

Zlepšení stavu mostů v Praze je dlouhodobou prioritou hlavního města Prahy a náleží do gesce náměstka primátora hl. m. Prahy Adama Scheinherra. V posledních měsících bylo rozhodnuto o posílení kapacit v oddělení mostů Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) a o rekonstrukcích se také nově rozhoduje na základě více podrobných technických průzkumů. Investice do dopravních staveb, rekonstrukcí a diagnostik mostů jsou na letošní rok plánovány na 6 miliard korun. Diagnostiky jsou nově prováděny ve výrazně větším počtu, a to včetně mostů menších rozpětí. V letošním roce byly provedeny kontroly mostních objektů včetně zatěžovacích zkoušek u mostu Legií, Hlávkova mostu a Palackého mostu. Pro dlouhodobou koncepci údržby a oprav mostů s předpjatou nosnou konstrukcí zpracovává pro TSK Kloknerův ústav ČVUT materiál, v němž bude navržen další postup při péči o tyto konstrukce.

 

Zdroj: Praha.eu

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna