Obléhání Tobruku – Wikipedie

Britský velvyslanec si připomene hrdinství československých „tobruckých krys“

Tobrucké krysy. Tak nacisté přezdívali československým dobrovolníkům v britských uniformách, kteří posměšné označení následně s nadšením přijali. Právě jejich příběhu, včetně výcviku v pouštní škole, vyčerpávajícího života v první linii i samotného boje po boku britských jednotek na Středním východě, je věnována nová výstava v Praze na Vítězném náměstí poblíž Generálního štábu Armády České republiky.

Unikátní fotografie z archivu Vojenského historického ústavu Praha dokumentují náročné podmínky polní kuchyně, nezbytné speciální obleky proti moskytům nebo legendární fíkovník u československého velitelství, který přestál celé obléhání Tobruku. Výstava také sleduje československou a britskou spolupráci při cvičeních či při nasazení v riskantních pouštních operacích v severní Africe.

„Výstava nazvaná Společně – Together: Čechoslováci a Britové při obraně Tobruku, dokazuje historii silného vojenského spojenectví, které dodnes přetrvává v rámci alianční spolupráce v NATO. S českou armádou jsme si vždy rozuměli,“ uvedl britský velvyslanec Nick Archer, který se ve čtvrtek 3. října společně se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem zúčastní komentované prohlídky vedené autorem výstavy a historikem Vojenského historického ústavu Praha Jindřichem Markem. Výstava je pro veřejnost zdarma přístupná po celý říjen.

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna