Česká zemědělská univerzita prodlužuje preventivní opatření. Výuku ruší do konce týdne

V souvislosti s pozitivním výsledkem vyšetření na koronavir 2019-nCoV jednoho ze zaměstnanců univerzity se vedení ČZU rozhodlo prodloužit zrušení výuky až do konce týdne. Žádné další podezření nepřibylo, jedná se o preventivní opatření.

Až do konce týdne, tedy do 8. března ČZU ruší veškerou výuku, nařízení platí pro všechny fakulty i institut. „K tomuto kroku jsme se rozhodli na základě komunikace ve vedení univerzity, s děkany fakult a s hygieniky. Jde nám momentálně zejména o uklidnění situace a zamezení šíření zbytečné paniky,“ uvedl rektor ČZU Petr Sklenička s tím, že se jedná o prevenci. Zavřená zůstávají také studijní oddělení.

Univerzita také rozhodla o zákazu pracovních zahraničních cest zaměstnanců do inkriminovaných oblastí tedy prodloužit zákaz cest do Číny či Íránu a zakázat cesty též do Koreje a severní Itálie. Prostřednictvím dotazníků nadále shromažďuje informace i o soukromých cestách svých zaměstnanců a při jakémkoliv podezření nechává zaměstnance na homeoffice. „Nadále upřesňujeme možný kontakt infikovaného profesora se studenty a zaměstnanci, počet potenciálně zasažených spíše klesá, jelikož postupně zjišťujeme, zdali přihlášení studenti skutečně na výuku dorazili, či ne,“ připomněl ředitel Odboru bezpečnosti na ČZU Jan Borák. Univerzita zvažuje také další opatření v podobě rušení akcí s velkou koncentrací lidí, jako je chystaný reprezentační ples.

Profesor z Technické fakulty se vrátil 22. února z oblasti, která v daném období nebyla zařazena mezi ohrožené. Neměl žádné příznaky, a tak absolvoval na fakultě dvě cvičení a konzultace závěrečných prací. „Profesor se zachoval naprosto příkladně, v okamžiku, kdy zjistil, že kolega, se kterým se setkal v Udine, má pozitivní výsledky, zkontaktoval se s Krajskou hygienickou stanicí a zůstal neprodleně v domácí izolaci,“ popsal smluvní doktor ČZU MUDr. Pavel Lindovský. Po dobu výuky se dostal do kontaktu s minimem studentů a zaměstnanců. „Všichni, se kterými byl profesor v kontaktu, byli o pozitivním výsledku testu neprodleně informováni a zůstávají v domácí izolaci,“ uvedl Borák. „Není třeba se bát, onemocnění se šíří velmi blízkým kontaktem s infikovaným. Jedno podání ruky ani absolvovaná přednáška nemůže zapříčinit přenos viru,“ vysvětlil smluvní lékař ČZU MUDr. Pavel Lindovský. Navíc k přenosu může dojít při kontaktu minimálně 15 minut a na vzdálenost 1,6 metrů.

 

ČZU již dříve zavedla řadu kroků k omezení šíření rizika nákazy včetně informování studentů
a zaměstnanců prostřednictvím webu, e-mailů a sociálních sítí.

 

Jana Kašparová,
tisková mluvčí ČZU

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna