Praha 6 má vlastní geoportál. Umožní vyhledat hřiště, školy nebo aktuální rozmístění kontejnerů

Městská část Praha 6 spouští vlastní geoportál: interaktivní mapu, která umožňuje snadnou orientaci na území šestky a poskytuje přehled místních veřejných služeb. Uživatelé geoportálu zde jednoduše vyhledají například nejbližší dětská hřiště, veřejné lavičky, školy a školky či aktuální rozmístění velkoobjemových kontejnerů. Aplikace funguje přes webové rozhraní a výhledově bude dostupná i v angličtině.

Geoportál Prahy 6 je k dispozici na adrese gis.praha6.cz, a to ve zkušební verzi, která se bude upravovat na základě zpětné vazby od uživatelů. „Spuštěním nového geoportálu jdeme vstříc občanům i návštěvníkům Prahy 6, kteří chtějí mít přehled o veřejném prostoru a službách v městské části. V aplikaci najdou řadu užitečných informací, které byly do geoportálu zařazeny i na základě analýzy toho, jaké informace lidé nejčastěji hledají na webu Prahy 6. Takto jsme se například rozhodli vytvořit v geoportálu samostatnou vrstvu mapy s velkoobjemovými kontejnery,“ říká Jakub Stárek, statutární místostarosta Prahy 6, jenž zodpovídá za územní rozvoj, veřejný prostor, smart city a informační technologie. „Vedle aplikace Lepší šestka, která veřejnosti slouží k rychlému nahlášení nedostatků v naší městské části, tak jde o další projekt tzv. chytrého města umožňující zlepšit informovanost a kvalitu života občanů v jejich městské části,“ doplňuje Jakub Stárek.

Aktuálně Geoportál Prahy 6 nabízí osm připravených vrstev. K nejpodrobnějším patří vrstva týkající se odpadů, kde uživatelé najdou přesné rozmístění velkoobjemových kontejnerů, ať už ve správě Prahy 6 či hlavního města, včetně termínů pro přistavení každého z nich. Kromě toho je zde k dispozici přehled sběrných dvorů, kontejnerů na bio odpad, kontejnerů na oleje a tuk, odpadkových košů či stojanů se sáčky na psí exkrementy. Aplikace rovněž obsahuje rozmístění smart toalet, veřejných laviček, dopravních radarů, měřičů ovzduší, dětských hřišť a veřejných ploch pro fitness.

Podobně si uživatelé mohou na mapě najít distribuční místa časopisu Šestka, přesnou lokalitu Informačních kanceláří městské části Praha 6 a dále střediska pro děti a mládež či jednotlivé mateřské, základní, střední a speciální školy v Praze 6. K jednotlivým zařízením je doplněn i odkaz na jejich webové stránky nebo informace o otevírací době. „Počítáme s postupným rozšiřováním informační nabídky pro občany. Během října by se v geoportálu měly objevit další plně zpracované vrstvy, díky nimž si uživatelé budou moci vyhledat například pítka nebo sochy a pomníky v Praze 6. Aplikace se také propojí s webem městské části, takže uživatelé na mapě najdou místa, kde se v nejbližší době budou konat kulturní, sportovní a jiné akce pro veřejnost. Připravuje se i mutace v angličtině, aby aplikace byla nápomocná turistům a rezidentům ze zahraničí,“ vypočítává Jakub Stárek, jakých vylepšení Geoportál Prahy 6 postupně dozná.   

 

Vyhledávání v geoportálu funguje pomocí samostatné lišty, kde uživatel jednoduše označí, jaké objekty jej zajímají. Podrobnější informace najde po kliknutí na konkrétní bod na mapě. „Snažili jsme se, aby Geoportál Prahy 6 nabízel co možná nejvíce relevantních informací pro občany, zároveň ale byl maximálně uživatelsky přívětivý. Zatímco tedy jiné srovnatelné geoportály obvykle načítají část dat z externích zdrojů, v našem případě pracujeme výhradně s daty, jimiž sami disponujeme. Díky tomu je zobrazení požadovaných informací poměrně rychlé a celý geoportál pracuje velice plynule,“ přibližuje Vladimír Šuvarina, zastupitel Prahy 6, který stojí za vývojem projektu. Interaktivní mapa zatím funguje přes webové rozhraní, v budoucnu bude dostupná i jako samostatná mobilní aplikace.

 

Jiří Hannich
Městská část Praha 6

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna