DPS Šlejnická_společná terasa, foto Praha 6

Praha 6 nabízí studentské bydlení v domech s pečovatelskou službou

Městská část Praha 6 propojuje generace. Nabízí mladým lidem – studentům vyšších odborných či vysokých škol – výhodný nájem bytů v domech s pečovatelskou službou. Studenti by v těchto zařízeních měli zároveň plnit roli dobrovolníků a trávit tak čas se seniory.

 

„Chceme dát studentům příležitost dostupného bydlení a současně nabídnout obyvatelům domů s pečovatelskou službou pomoc, aby se zbytečně neizolovali – zvláště nyní v době pandemie,“ přibližuje záměr projektu Marián Hošek, radní Prahy 6 pro sociální politiku a zdravotnictví. Městská část nabídne jeden byt k pronájmu v každém ze dvou domů s pečovatelskou službou na svém území. Studenti se zde budou moci ubytovat za zvýhodněných podmínek, jaké mají senioři v daném zařízení. V nabídce je garsonka s balkonem v DPS Šlejnická či byt 2+1 se společným zázemím pro dvojici studentů či mladý pár v DPS Liboc.

 

Noví nájemníci se v domovech s pečovatelskou službou zároveň ujmou dobrovolnické činnosti za účelem aktivizace seniorů. „Věřím tomu, že se v rámci tohoto projektu od sebe studenti a senioři mohou hodně naučit. Od starších lidí lze bezpochyby čerpat životní zkušenost a jistý nadhled. Studenti zase budou mít skvělou příležitost přiblížit seniorům pohled mladých lidí na současný svět, který se s všudypřítomnými technologiemi zdá být starší generaci stále složitější. Mohou tak seniory učit, jak ovládat mobilní telefon, nebo jim třeba budou asistovat při práci s počítačem,“ vysvětluje možnou náplň dobrovolnictví Marián Hošek.

 

Zájemci o účast v projektu musí studovat prezenční formou na vyšší odborné nebo vysoké škole, výhodou je přitom zaměření na sociální či zdravotní oblast. Vedle čistého trestního rejstříku a motivačního dopisu pak musí uchazeči předložit i návrh programu, jak plánují využít své schopnosti a dovednosti při dobrovolnické činnosti. Uzavření nájemní a dobrovolnické smlouvy s vítězem výběrového řízení se předpokládá na jeden rok s možností opakovaného prodloužení.

 

Bližší informace o projektu a podmínkách účasti lze nalézt na úřední desce. Žádost je možné podat nejpozději do 12. března 2021

 

Zdroj: Městská část Praha 6

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna